Żurek wielkanocny nie jedno ma imię

Informacja prasowa

16 marca 2015 r.

Żurek nie jedno ma imię

Żurek to tradycyjna polska potrawa, serwowana podczas Świąt Wielkanocnych. Przygotowany na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, o lekko kwaśnym smaku, stał się nieodzownym elementem każdej Wielkanocy. Podawany
z jajkiem lub kiełbasą gości na naszych stołach nie tylko w Wielkanoc. W ofercie firmy SyS znajdziemy pyszny i tradycyjny żurek z serii Dania Babci Zosi, który przyrządzimy w zaledwie 25 minut.

Król Wielkanocy ? żurek w różnych wydaniach

Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pysznego żurku. Chociaż każdy kulinarny region ma swój koloryt, to w okresie świątecznym w każdym domu zawsze króluje właśnie ta zupa, choć w różnych odmianach. Na Śląsku żurek na boczku i kiełbasie, z dodatkiem ziemniaków, z odrobiną cebuli, majeranku i czosnku, zabielany śmietaną, podawany z jajkiem oraz chlebem i masłem. Z kolei na Podkarpaciu spotkać można żurek z twarogiem lub fasolą. Wszędzie, nie ważne z jakimi dodatkami, podawany na eleganckich talerzach, bądź w specjalnych bochenkach chleba, znika w kilka minut.

Tradycyjny żurek według Babci Zosi

Dla smakoszy tej polskiej potrawy, którzy nie mają czasu na jej przygotowanie, firma SyS ma w zanadrzu tradycyjny polski żurek z serii Dania Babci Zosi. Wystarczy torebkę z warzywami wsypać do 750 ml (trzy szklanki) zimnej wody, dodać łyżkę masła lub oleju i gotować przez 20 minut. Z kolei mieszankę z przyprawami, dołączoną do opakowania, należy dokładnie wymieszać w szklance zimnej wody i dodać do zupy. Wszystko gotujemy jeszcze 5 minut. Żurek najlepiej smakuje, gdy do każdej porcji dodamy łyżkę kwaśnej śmietany. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze wydanie żurku, polecamy wersję z łyżeczką chrzanu. Na koniec dodajemy ugotowane na twardo jajko. I gotowe.

Majeranek ? idealna przyprawa do świątecznych dań

Podczas przygotowywania świątecznych potraw z pewnością w żadnej kuchni nie może zabraknąć suszonego majeranku. Ta charakterystyczna w smaku i aromacie przyprawa wzbogaci smak ulubionych wielkanocnych potraw. Będzie doskonałym dodatkiem, przede wszystkim do żurku. Majeranek firmy SyS nada również niepowtarzalnego charakteru pieczeniom i mięsom duszonym. Będzie niezastąpiony do pieczonego schabu czy boczku. Idealnie pasuje do kaczki z jabłkami czy pieczonego kurczaka. Podkreśli również smak przyrządzanych podczas świąt flaków.

Informacja o produkcie

Żurek z serii Dania Babci Zosi
Tradycyjna rozgrzewająca i pożywna zupa, idealna na zimowe obiady i niezastąpiona w święta Wielkanocne.

Składniki:
warzywa suszone 45% (ziemniak, marchew, cebula, czosnek), mąka żytnia (min. 12%), mleko w proszku odtłuszczone, kwas: suszony kwas mlekowy, sól, ekstrakt drożdżowy, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny.
Masa netto: 75 g
Sugerowana cena: 4,99 zł

Majeranek suszony firmy SyS
Przyprawa o niezwykłym smaku i aromacie.

Masa netto: 15 g
Sugerowana cena: 1,89 zł

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys SyS_DaniaBabciZosi__urek

SyS_DaniaBabciZosi_zupa__urek

SyS_DaniaBabciZosi_zurek

SyS_majeranek-suszony

Authors
Top