Zupy na zimno dla ochłody – przepisy Marco Ghia

Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:
• Zimną zupę z Awokado
• Gazpacho

ZIMNA ZUPA Z AWOKADO
ZIMNA ZUPA Z AWOKADO

• Czas przygotowania: 25 minut
• Poziom: średni
Składniki:
o 4 ogórki, obrane, bez nasion i posiekane
• 2 awokado, obrane i pokrojone na kawałki
• garść natki pietruszki
• garść świeżych liści mięty
• 1 mała cebula, posiekana
• sok z cytryny
• 250 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
• 200 g zimnej wody
• sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Umyj i osusz warzywa i zioła. Obierz ogórki, awokado oraz cebulę. Wszystkie składniki umieść w malakserze i miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Trzymając robota włączonego, powoli wlewaj wodę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku. Schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem.

gazpacho
GAZPACHO
• Czas przygotowania: 30 minut
• Poziom: łatwy
Składniki:
• 700 g pomidorów
• 2 ogórki
• 1 żółta papryka
• 1 zielona papryka
• 2 cebule
• 1 ząbek czosnku
• 4 kromki czerstwego chleba
• 6 łyżek oliwy extra virgin
• 1 łyżka octu
• sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Kto powiedział, że zupa musi być gorącym daniem serwowanym tylko w okresie jesienno-zimowym? Dzięki starannie dobranym składnikom oraz recepturze zimna zupa to doskonałe danie na lato!
Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli.

Smacznego!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Authors
Top