Szpinak ? bohater słusznej propagandy

13 maja 2015 r.
Szpinak ? bohater słusznej propagandy

Popeye, komiksowy marynarz sprawił, że Ameryka lat trzydziestych XX wieku oszalała na punkcie szpinaku, a jego sprzedaż wzrosła o 33%. Bohater tej popularnej kreskówki swoją nadludzką siłę zawdzięczał właśnie szpinakowi.

Od żelaza do witaminy A

Początkowo uważano, że główną zaletą szpinaku jest duża zawartość żelaza. Gdy pół wieku później badania dowiodły, że szpinak nie jest bogatym źródłem tego minerału, obwiniono marynarza z kreskówki za wprowadzanie społeczeństwa w błąd. Okazało się, że siła szpinaku tkwi gdzie indziej, a jej źródłem jest witamina A zawarta w tym zielonym warzywie.

Na zdrowie

Witamina A wspomaga metabolizm białka ? głównego budulca mięśni oraz wzmacnia układ odpornościowy. Popeye, reklamując ją w jednym z odcinków, zapomniał jednak dodać, że jest ona niezbędna do prawidłowego rozwoju ciąży, gdyż bierze udział w budowie kości i zawiązków zębów u dziecka. Warto również wspomnieć, że szpinak to również źródło magnezu i potasu, czyli składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Smacznego

Kiedyś szpinak kojarzył się z podawaną na stołówce zgniłozieloną breją parującą na talerzu, stąd też uprzedzenia, z którymi próbowali walczyć twórcy Popeye`a. W rzeczywistości, dobrze przyrządzony szpinak jest przepyszny i nie ma nic wspólnego z niesmaczną papką. Makaron z sosem śmietanowo – szpinakowym, tarta ze szpinakiem, pierogi czy choćby użycie go do przygotowania sałatki, to tylko niektóre z pomysłów na jego podanie. Jeśli mamy w domu ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi możemy przygotować przepyszną quesadilles, albo dolmy, czyli roladki z liści winogron.

Na zakupach

Kupując szpinak warto wybrać ten, którego liście są kruche, ciemnozielone, bez plam i zagnieceń. Jeśli chcemy przygotować z niego sałatkę, należy szukać liści niedużych i delikatnych, jeśli jednak zamierzamy go gotować, wybierzmy większe liście ? są one ostrzejsze i bardziej zdecydowane w smaku. Aby szpinak pięknie prezentował się w sałatce, zanurzmy po umyciu liście w wodzie z lodem, zachowają wówczas piękny i intensywny kolor.

Kulinarne wariacje na temat szpinaku

Jeśli nie mamy pod ręką świeżego szpinaku, bądź nie mamy czasu na jego przygotowanie od podstaw, możemy sięgnąć po ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi. To niezwykle smaczne danie jest nie tylko źródłem zdrowia, ale produktem, z którego wyczarujemy wyjątkowe w smaku potrawy. Wystarczy 30 minut, aby zajadać się niezwykłą quesadilles lub dolmy czyli roladki z liści winogron wypełnione doskonałym farszem z ryżu i szpinaku. Potrawa będzie idealną propozycją na spotkania ze znajomymi, bądź alternatywą dla potraw z grilla.

QUESADILLES

czas przygotowania – do 30 minut
2-4 porcje
danie wegetariańskie

SKŁADNIKI:

SALSA:
2 średnie pomidory
1 nieduża czerwona papryka
1/2 czerwonej papryczki chili
1 mała czerwona cebula
1 łyżka oleju
1/2 soku z limonki lub cytryny
sól

QUESADILLES:
1 torebka Ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi
4 tortille
100 g sera mimolet (lub innego ostrego sera )
ew. 1 jajko
sól
pieprz

Przygotowanie przepysznej quesadilles rozpoczynamy od ugotowania ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy ryż jest już gotowy, odcedzamy go na sicie i przelewamy zimną wodą. Gdy ryż się gotuje, możemy zająć się salsą. Dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Z pomidorów usuwamy skórę i wycinamy gniazda nasienne. Paprykę również oczyszczamy z nasion. Chili dodajemy w zależności od upodobań – jeżeli lubimy bardzo ostre smaki, możemy zostawić nasiona, jeżeli potrawą mają zajadać się również dzieci, bądź nie lubimy ostrych smaków, lepiej je usunąć. Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy olej, sok z limonki i dużą szczyptę soli. Odstawiamy, żeby salsa się przegryzła i nabrała jeszcze bardziej wyrazistego smaku (warto ją przygotować kilka godzin wcześniej lub nawet poprzedniego dnia).
Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodajemy pokrojony w kostkę lub starty na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku. Możemy ewentualnie dodać jedno roztrzepane jajko, żeby farsz się lepiej trzymał. Gotowy farsz rozkładamy na dwa placki tortilli i przykrywamy pozostałymi plackami. Quesadilles przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię. Gdy tortille się zarumienią z obu stron, kroimy je na trójkąty i podajemy gorące z czerwoną ostrą salsą.
Smacznego!

Informacje o produkcie

Ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi

Smaczny i zarazem zdrowy ryż ze szpinakiem z serii dania Babci Zosi, to propozycja zarówno dla najmłodszych, jak i tych starszych zwolenników szpinaku. Oparty na naturalnych składnikach, nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Gotowy w zaledwie 20 minut, idealnie sprawdzi się jako jarzyna do obiadu lub z jajkiem jako danie główne. Stanowi też świetna podstawę do przygotowywania innych dań.

Masa: 250 g
Cena: 5,69 zł.

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Authors
Top