Puszysty omlet czekoladowy z truskawkami

Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca przepis na pyszne śniadanie:

OMLET CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI

· Czas przygotowania: 15 minut

· Poziom : Łatwy

Składniki (porcja na 1 os):

– 2 jajka

– 3 dag masła

– sól

– 2 dag cukru pudru

– 2 dag kakao (przesiane)

– 10 dag truskawek

– melisa świeża

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem energicznie na puszystą pianę. Gdy będzie ona gotowa, dodawać stopniowo żółtka i mieszać na wolnych obrotach.

Następnie przesiać kakao do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać kawałek masła.

Gdy będzie gorące, wylać jajeczną masę na patelnię i smażyć omlet delikatnie i powoli. W międzyczasie pokroić truskawki na drobniejsze kawałki.

Nie zapomnijmy przewrócić omleta na drugą stronę w celu podpieczenia i pamiętajmy, że druga strona potrzebuje znacznie mniej czasu, aby całość stała była gotowa. Przełożyć omlet na talerz, obsypać go truskawkami i cukrem pudrem. Udekorować melisą.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Authors
Top