Przepis na sałatkę cesarską z czarnymi hiszpańskimi oliwkami

Sałatka cesarska z czarnymi hiszpańskimi oliwkami

Składniki: 20 czarnych hiszpańskich oliwek,
4 obrane ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny,
6 filetów anchois, 2 łyżki musztardy Dijon,
2 łyżeczki sosu Worcester, 1 główka sałaty lodowej, 100 g parmezanu, sól i pieprz,
2 szklanki chleba pokrojonego w kosteczkę,
3 łyżki hiszpańskiej oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 150°. Rozłóż kawałki chleba na blaszce, skrop z wierzchu oliwą z oliwek. Włóż blachę do piekarnika
i piecz chleb aż się zarumieni. Zmiksuj czosnek, sok z cytryny, anchois, musztardę i sos Worcester stopniowo dodając oliwę z oliwek aż do uzyskania gładkiej masy. Umyj i porwij sałatę. Ułóż kawałki sałaty w miseczce i wymieszaj z dressingiem. Posyp połówkami oliwek, grzankami i parmezanem.

Authors
Top