Przepis na: Kurczak panierowany w pumperniklu

Arkadiusz Dziakowski – kucharz wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool poleca:

Kurczak panierowany w pumperniklu

· Czas przygotowania: 25 minut

· Poziom: średni

Składniki (1 porcja):

· pierś z kurczaka 1 mała szt.

· pumpernikiel 10 gr

· groszek zielony 100 gr

· jogurt naturalny 10 ml

· masło

· jajko

· sól, pieprz

· zioła polne

PRZYGOTOWANIE:

Świeżą pierś z kurczaka kroimy w paski, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy. Następnie wyciągamy ją z blendera i formujemy kuleczki. Zawijamy je w folię spożywczą, wkładamy do gotującej wody i czekamy około 3 minut.

Pumpernikiel miksujemy, a następnie to samo robimy z zielonym groszkiem. Miksujemy go z masłem i solą. Ugotowanego kurczaka obtaczamy w mące, następnie w jajku i pumperniklu. Tak przygotowanego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu około dwie minuty. Następnie kurczaka należy położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Układamy kurczaka na talerzu, dekorując polnymi ziołami oraz groszkiem.

Smacznego! J

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Authors
Top