Przepis na gołąbki. Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami.

Śródziemnomorskie gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Gołąbki z tuńczykiem i suszonymi pomidorami to wspaniała alternatywa tradycyjnej potrawy zarówno dla wegetarian, jak i dla każdego, kto jest otwarty na kulinarne wyzwania. Aromatyczne gołąbki ukryte pod pierzynką beszamelu po rozkrojeniu intensywnie pachną wspaniałą mieszanką suszonych pomidorów i tuńczyka. Farsz jest wilgotny, lekki, i jego związanie z liśćmi kapusty włoskiej okazuje się strzałem w dziesiątkę. Danie polecane dla wszystkich, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni lub szukają nowych inspiracji dla tradycyjnych potraw.

Oto przepis na zaskakujące i bardzo smaczne Gołąbki w śródziemnomorskim stylu Callipo:

Składniki dla 4 osób:

**2 słoiki tuńczyka w oliwie z oliwek Callipo 160g,
**6 liści kapusty włoskiej,
**180 g ryżu,
**6 suszonych pomidorów Ponti,
**200 ml sosu beszamelowego,
**sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Liście kapusty zblanszować, osuszyć i wyciąć twarde części łodyg. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak, by był półtwardy (al dente) i połączyć go z tuńczykiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami.
Farsz doprawić solą i pieprzem. Z tak przygotowanego nadzienia formować kulki i otaczać je w liście kapusty tak jak klasyczne gołąbki. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i polać sosem beszamelowym.

Zapiekać kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni C aż wierzchnia warstwa się zarumieni.

Gotowe! Smacznego!

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na facebook.com/kuchnia.wloska

Authors
Top