Poma amoris, czyli jabłko miłości

Informacja prasowa

2 lutego 2015 r.

Pomidor owoc miłości

Poma amoris, czyli jabłko miłości, taką nazwę nadali w XVI wieku Francuzi owocom krzewu, który został przywieziony z dopiero co odkrytej Ameryki Południowej. Piękne określenie jest nie tylko trafne ze względu na prozdrowotne właściwości pomidorów, ale również dlatego, że są one owocami, a nie, jak wielu z nas myśli, warzywami.

Garść ciekawostek
Czerwone, żółte, ale i czarne. Najciemniejszą odmianą pomidorów jest Indigo Rose, które swoją ciemnopurpurową barwę przechodzącą w czerń zawdzięczają wysokiej zawartości antyoksydantów. Delicous jest natomiast odmianą najcięższych pomidorów, rekordzista ważył bagatela 3,5 kg. Miano najwyższego krzaka pomidora należy do odmiany Sungold. Roślina wyhodowana w Wielkiej Brytanii osiągnęła niemalże 20 m wysokości.

Dla zdrowia
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy ? likopenu (szczególnie w przetworach pomidorowych: zupach, przecierach, ketchupie) i witaminy C ? pozwala zachować w organizmie odpowiednią ilość wolnych rodników. Ich nadmiar może przyczynić się do powstania komórek rakowych. Dietę bogatą w pomidory, w których znajdują się znaczne pokłady potasu, powinny rozważyć również osoby cierpiące lub narażone na choroby układu krążenia.
Dla urody
Przeciwutleniacze zawarte w pomidorach zabezpieczają skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, a tym samym spowalniają proces jej starzenia. Korzystnie wpływają na jej wygląd, poprawiają strukturę i wygładzają zmarszczki. Zaprzyjaźnić z pomidorami powinny się również osoby dbające o linię, ponieważ 93 proc. składu to woda, a 100 g to zaledwie 15 kcal. Dodatkowo, wysoka zawartość błonnika wypełnia żołądek i powoduje uczucie sytości.

Na zakupy
Wybierajmy owoce, które wydzielają przyjemny zapach, szczególnie dobrze wyczuwalny przy szypułce, i których skórka ma intensywny kolor i jest dobrze wybarwiona. Są to najlepsze dowody, że pomidory spokojnie dojrzewały na krzaku w blasku promieni słońca. Owoce takie mają wyższą zawartość składników odżywczych od swoich braci dojrzewających w przechowalniach.

Dla wszystkich smakoszy pomidorów
Dla wszystkich smakoszy pomidorów, jak również osób dbających o wygląd i zdrowie, mamy dobrą wiadomość. Nie musimy czekać na lato, aby móc zajadać się pyszną i aromatyczną zupą pomidorową. Nazywana królową polskich zup, będzie idealnym rozwiązaniem zarówno na niedzielne obiady, jak w tygodniu po pracy. W ofercie dań Babci Zosi znajdziemy delikatną, lekką oraz aromatyczną pomidorową z ryżem. Jej przygotowanie zajmie jedynie 15 minut. Przypadnie do gustu zarówno dorosłym jak i młodszym amatorom pomidorów. Zupa najlepiej smakuje z łyżką śmietany. Dobrym rozwiązaniem będzie również serwowanie zupy ze świeżą bazylią, którą podajemy pod koniec gotowania.
Informacja o produkcie

Zupa pomidorowa z ryżem
Delikatna, lekka i niezwykle aromatyczna – Zupa Pomidorowa Babci Zosi z pewnością będzie smakować całej rodzinie.
Składniki:
ryż biały (min. 40%), pomidor suszony (min. 25%), sól, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, mąka ziemniaczana, natka pietruszki suszona, lubczyk suszony
Sposób przygotowania:
Zawartość obu torebek wsypać do 1 litra zimnej wody, zamieszać i zagotować. Dodać 1 łyżkę masła lub oleju. Gotować około 15 minut na małym ogniu, czasem mieszając. Doprawić do smaku i podawać.
Masa netto: 95 g
Sugerowana cena: 4,99 zł

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Authors
Top