Pierogi z rabarbarem, truskawkowy mus, miętowa śmietana

Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej poleca:

PIEROGI Z RABARBAREM, TRUSKAWKOWY MUS, MIĘTOWA ŚMIETANA

• Czas przygotowania: 60 minut
• Poziom : Łatwy

Składniki (porcja na 1 os):
– 0,2 kg mąki pszennej
– 0,03 l oliwy
– 3 szt rabarbaru
– 0,2 kg truskawek
– 1/6 doniczki mięty
– 0,05 l śmietany 12% kwaśnej
– 0,05kg cukru trzcinowego
– sól

Sposób przygotowania:
Rabarbar obrać z włóknistej skórki i pokroić w grube plastry. Wrzucić rabarbar na rozgrzany rondelek wraz z kawałkiem masła, zasypać cukrem trzcinowym i przesmażać na miękko. Gdy rabarbar będzie gotowy odstawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę z oliwek, szczyptę soli, wlać ciepłej wody i energicznie zagnieść ciasto na pierogi. Truskawki wrzucić do wysokiego kubka i zmiksować na gładki mus. Listki mięty przesiekać drobno i wymieszać z kwaśną śmietaną. Na blacie wysypać troszkę mąki i zacząć cienko wałkować ciasto. Wycinać krążki ulubionej wielkości, napełniać farszem z rabarbaru i lepić klasyczne pierogi. Następnie gotować w osolonej wodzie. Pierogi wykładać na truskawkowym musie i polać je miętową śmietaną.

Justyna_Pl_skowska AKW-002-2015-09-09 _ 00_01_10-80

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
_________________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Luca Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool we Wrocławiu. Szefem kuchni jest Justyna Pląskowska – prowadzi warsztaty z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Zachęca dzieci i najbardziej wymagających konsumentów do spożywania naturalnych potraw, pokazując, że pojęcie Slow Food, to przede wszystkim zabawa w towarzystwie witamin i najważniejszych mikroelementów. Oferta wrocławskiej akademii jest niezwykle szeroka. Od kursów dla dorosłych, amatorów i profesjonalistów, przez warsztaty dla dzieci, spotkania integracyjne, urodziny, spotkania autorskie po warsztaty baristyczne oraz sommelierskie.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

Authors
Top