Nieocenie źródło białka: rośliny strączkowe, takie jak groch, bób, cieciorka, fasola czy soczewica

Informacja prasowa 11 sierpnia 2014 r.
Wegetariański zawrót głowy

Coraz więcej Polaków wybiera dietę wegetariańską. I coraz częściej decyzja ta nie jest podyktowana jedynie względami etycznymi czy światopoglądowymi, ale również zdrowotnymi. Menu bezmięsne wydaje się pracochłonnym wyzwaniem, ale mądre podejście do planowania codziennych posiłków i odrobina kulinarnej inwencji wystarczą, aby zmienić swoje nastawienie do żywienia. Z pomocą przychodzą również gotowe Dania Babci Zosi firmy SyS, po które bez obaw mogą sięgnąć także osoby na diecie wegetariańskiej.

Samo zdrowie
Dieta jarska w wersji, którą znamy dzisiaj, wywodzi się z XIX w. Dawniej oparta głównie o przesłanki filozoficzne, dziś jest raczej stylem życia. To nie tylko wybór tych, którzy nie chcą krzywdzić zwierząt, ale także planujących schudnąć czy po prostu odżywiać się świadomie i zdrowo. Badania pokazują, że osoby niejedzące mięsa rzadziej zapadają na choroby serca, nowotwory, nadciśnienie czy osteoporozę. Podstawą jest jednak urozmaicenie jadłospisu oraz ciekawość w odkrywaniu kulinarnych bogactw smaków.

Nie tylko sałata
Wbrew powszechnej opinii, dania wegetariańskie nie muszą być trudne w przygotowaniu
i pozbawione smaku. Jednak taka zmiana w stylu odżywiania się wymaga wiedzy
i zaangażowania w przygotowanie odpowiednio zbilansowanych potraw. Przy zachowaniu zdrowego rozsądku ? także jarskie posiłki zapewnią komplet niezbędnych witamin
i minerałów, a często są bardziej urozmaicone niż ich mięsne odpowiedniki

Nieocenionym źródłem białka są rośliny strączkowe, takie jak groch, bób, cieciorka, fasola czy soczewica. Wartościowe białko, a także liczne składniki mineralne, witaminyz grupy B i błonnik ? powinny przekonać do nich każdego, a w szczególności osoby na diecie wegetariańskiej. Chcąc dostarczyć odpowiednią ilość białka, wiele osób sięga głównie po soję. Należy stosować ją jednak zamiennie z innymi produktami, gdyż spożycie jej w zbyt dużych ilościach, może być szkodliwe dla zdrowia.

Choć wiele się mówi o konieczności codziennego spożywania warzyw i owoców, nadal jemy ich zbyt mało. Wegetarianie powinni sięgać po min. 80 dkg warzyw i owoców dziennie. Komponując posiłek warto uzupełniać je lekkostrawnymi węglowodanami podchodzącymi z produktów zbożowych takich jak kasze czy ryże, co pozwoli zapewnić potrzebną do działania energię. Jajka, mleko i jego przetwory ? tych produktów nie może zabraknąć w codziennej diecie, aby dostarczyć do organizmu potrzebny wapń. Warto uzupełnić go także sięgając po warzywa takie jak brokuły, kapusta czy wspomniany już wcześniej groch.

A gdy brak Ci czasu?
Zbilansowaną i urozmaiconą dietę łatwo utrzymać, kiedy lodówka jest pełna różnorodnych składników, a my dysponujemy odpowiednią ilością wolnego czasu.
Zapracowanie, wakacyjny wyjazd czy brak czasu na zrobienie dużych zakupów, nie powinny stać się jednak usprawiedliwieniem i przyczyną rezygnacji ze zdrowych zwyczajów. W takich sytuacjach na ratunek przychodzą gotowe Dania Babci Zosi firmy SyS. Jarosze, ceniący naturalne składniki, mogą bez wahania sięgać po produkty
z tej serii, gdyż wszystkie są polecane osobom na diecie wegetariańskiej. Koperkowa, żurek, grochowa lub zupa
z soczewicą ? to tylko niektóre proponowane pomysły. Przygotowywane na bazie suszonych warzyw, zachowują ich smak i wartości odżywcze. W serii Dania Babci Zosi firmy SyS odnajdziemy także zdrowe kasze w różnorodnych, ciekawych połączeniach np. kasza jęczmienna z soczewicą czy kasza gryczana z warzywami, które stanowią prostą, smaczną i lekkostrawną potrawę. Łatwe do przygotowania, sprawdzą się jako pomysł na szybki i zdrowy obiad lub posiłek podczas urlopu ? nawet z dala od własnej, wygodnej kuchni. Dla tych, którzy mają ochotę na sycące, a zarazem ciekawe danie główne, idealne będą tradycyjne polskie placki ziemniaczane z dodatkiem wracającego do łask szpinaku, będącego jednym z bardziej cenionych przez wegetarian warzyw.

Dania_Babci_Zosi_Placki ze szpinakiem-001-2014-08-12 _ 16_52_56-80

Kasza Jeczmienna z Soczewica-002-2014-08-12 _ 16_52_56-80

SyS_DaniaBabciZosi_grochowa-003-2014-08-12 _ 16_52_56-80

SyS_DaniaBabciZosi_zupa_z_soczewicy-004-2014-08-12 _ 16_52_56-80

sys_placki_ziemniaczane_szpinak-005-2014-08-12 _ 16_52_56-80

Dossier produktów:

Zupa z soczewicy
Skład: soczewica czerwona (min. 35%), warzywa suszone 15% (marchew, pomidor, cebula, czosnek, natka pietruszki), zacierka (mąka pszenna, jaja), kasza manna, mleko w proszku odtłuszczone, sól, mieszanka przypraw typu curry (sól, kurkuma, kozieradka, kolendra, czosnek, kmin rzymski, gorczyca, cynamon ? 4,1 %, imbir ? 2,5%, goździki, papryka słodka, gałka muszkatołowa, chili, anyż).
Masa netto: 100 g
Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł

Grochowa
Skład: warzywa suszone 32% (ziemniak, marchew, cebula, czosnek), groch płatki (min. 30%), mąka grochowa (min. 25%), sól, majeranek, ziele angielskie, pieprz czarny
Masa netto: 105 g
Sugerowana cena detaliczna: 4,99 zł

Kasza jęczmienna z soczewicą
Skład: kasza jęczmienna, soczewica czerwona (15%), pomidor suszony, marchewka suszona, cebula prażona (cebula, olej roślinny).
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł

Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Skład: ziemniaki suszone (min. 56%), skrobia ziemniaczana, cebula suszona, szpinak suszony (min. 4%), sól, czosnek suszony
Masa netto: 200 g (na około 12 placków)
Sugerowana cena detaliczna: to 5,69 zł

Produkty z serii Dania Babci Zosi to:
– zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa
– ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami
i rodzynkami
– kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
– placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Authors
Top