Naleśniki, gofry i budynie, czyli pomysł na mleczną imprezę dla dzieci

Informacja prasowa Warszawa, 27 lipca 2015 r.

Naleśniki, gofry i budynie, czyli pomysł na mleczną imprezę dla dzieci

Długo oczekiwane lato, szczególnie przez najmłodszych, w końcu przyszło. Wraz z nim piękna pogoda, która sprzyja organizowaniu spotkań i pikników na świeżym powietrzu. Jeśli planujemy wakacyjne przyjęcie dla dzieci, warto zastanowić się nad przygotowaniem odpowiednich przekąsek, które nie tylko trafią w gust milusińskich, ale również dostarczą im energii i siły do letnich zabaw i harców.

Podczas letniego pikniku w parku lub przyjęcia w ogrodzie najlepiej sprawdzą się potrawy, które łatwo można podzielić na niewielkie porcje i wziąć do ręki. Idealne na tę okazję będą desery na bazie mleka i produktów mlecznych, wzbogacone sezonowymi owocami – pełnowartościowe, pożywne i smaczne. Takim smakołykom nie oprą się nawet największe niejadki.

Mleko i przetwory mleczne należą do najbardziej wartościowych produktów spożywczych i są niezbędnymi elementami zbilansowanej diety. Jedna szklanka mleka lub odpowiadająca jej ilość produktów mlecznych dostarczy dziecku dawkę pełnowartościowego białka do budowy nowych komórek i tkanek, wapnia wzmacniającego kości oraz witamin wspomagających rozwój fizyczny i umysłowy oraz układ odpornościowy.

Letnie inspiracje
Naleśniki to bardzo proste w przygotowaniu danie, które uwielbiają właściwie wszyscy, łącznie z dziećmi. Dają wiele możliwości, zarówno pod względem przygotowania, jak i serwowania. Można je jeść na słodko i na słono, różnią się między sobą grubością, wielkością jak i tym, co do nich dodamy. Na przyjęciu lub pikniku idealnie sprawdzi się ich wersja z białym serem, pokrojona w „naleśnikowe sushi” i podana z sezonowymi owocami i bogatym w pełnowartościowe białko oraz łatwo przyswajalny wapń – jogurtem.

Dobrym rozwiązaniem będą również gofry, które są prawdziwą kwintesencją lata. Możemy przygotować je wcześniej w domu, a podczas przyjęcia podać z dodatkami w postaci świeżych owoców, musów, twarożków, jogurtów czy niewielkiej ilości bitej śmietany. Następnie pozwólmy dzieciom na odrobinę swobody i kreatywności – tworzenie własnych kombinacji z pewnością dla niejednego dziecka będzie świetną zabawą.

Jako deser świetnie sprawdzi się budyń własnej produkcji. Wbrew pozorom jego samodzielne wykonanie nie jest ani trudne ani czasochłonne. Do jego przygotowania wystarczy jedynie mąka, mleko, żółtka oraz masło. Wszystkie składniki łączymy ze sobą do momentu zagotowania i mamy gotowy budyń! Tak jak w przypadku gofrów i naleśników, możemy podać do niego różne dodatki – świeże owoce, musy, dżemy i powidła, a nawet orzechy lub płatki owsiane lub kukurydziane.

Obowiązkowo – szklanka mleka
Należy pamiętać, że gdy jest ciepło, organizm nie potrzebuje dodatkowej energii do ogrzania ciała – bardziej skupia się na jego ochłodzeniu, dlatego latem ważne jest, by dziecko sporo piło, najlepiej wodę. Dobrym pomysłem jest również szklanka zimnego mleka lub owocowy koktajl. Nie tylko ugaszą pragnienie, ale również dostarczą dziecku dawkę pełnowartościowego białka do budowy nowych komórek i tkanek oraz wapnia wzmacniającego kości i zęby. To jednak nie wszystkie cenne z żywieniowego punktu widzenia składniki, które kryją się w mleku i produktach mlecznych. Znajdziemy w nich także zestaw witamin z grupy B, zapewniających sprawne funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, witaminę A i D, a także cynk oraz jod. Wszystkie te składniki są niezbędne dla młodego, rozwijającego się organizmu.

***
O Polskiej Izbie Mleka
Polska Izba Mleka (PIM) jest największą organizacją branży mleczarskiej w Polsce. Została utworzona z inicjatywy spółdzielni i zakładów mleczarskich oraz firm z nimi współpracujących. Liczy ponad 70 członków,
a wśród podmiotów zrzeszonych znajdują się największe firmy mleczarskie i związane z branżą mleczarską. Głównym celem PIM jest współpraca członków i partnerów Izby na rzecz rozwoju i promocji polskiego mleczarstwa zarówno w Polsce, jak i zagranicą.
O Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) została utworzona w 1995 roku. Jest organizacją niezależną, dobrowolną i samorządną. Zrzesza ponad 9 200 członków skupionych w 18 związkach regionalnych hodowców bydła i producentów mleka oraz w Polskim Związku Bydła Simentalskiego i Krajowym Związku Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego

Authors
Top