Mrożona kawa z mlekiem sojowym i owocami mango

Przepis na Ice Mango Puffins caffe, czyli mrożoną kawę z mlekiem sojowym i chrupiącymi puffingowanymi owocami mango

Wybitnie letni, pyszny przepis na mrożoną orzeźwiającą kawę o uwodzącym smaku mango ze słodką niespodzianką! Kawę można przygotować z mlekiem sojowym, zwykłym lub każdym innym – wg własnych upodobań lub potrzeb. Oprócz blendowanego świeżego mango, będącego składnikiem tego orzeźwiającego napoju, doskonałym dodatkiem do kawy jest mango puffingowane*, którym przyozdabiamy kawę, a także możemy je położyć przy szklance na spodeczku, jako dodatkową słodką przekąskę. Puffingowane mango dodaje oryginalności, pysznego słodkiego smaku, porcji dodatkowych naturalnych witamin a do tego pięknie prezentuje się jako ozdoba, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, słodką witaminową niespodzianką. W przepisie warto także zamiast zwykłych kostek lodu użyć lodu kruszonego, który dodaje kawie odrobinę gęstości. Kruszony lód robi się ze zwykłych kostek lodu, zawijając je w folię i roztłukując tłuczkiem.

Składniki na jedną porcję:

– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( lub zaparzona w niewielkiej ilości wody i wystudzona porcja kawy parzonej odcedzonej z fusów )
– cukier trzcinowy/ksylitol/zwykły/stewia ( wg upodobań )
– gotowana woda ok 1/5 szklanki
– 2 łyżki zblendowanego mango podprawionego do smaku cukrem trzcinowym ( lub zamiennie dżem z mango )
– mleko sojowe 300 ml
– kostki lodu ( całe lub miażdżone )
– kilka kawałeczków puffingowanego mango BIO ( Puffins )
– wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Do shakera lub dużego słoika wsypać rozpuszczalną kawę oraz cukier i zalać minimalną ilością gorącej wody potrzebną do rozpuszczenia się składników. Dokładnie wymieszać czekając aż kawa i cukier zupełnie się rozpuszczą. Dopełnić mlekiem sojowym (ryżowym, owsianym, lub zwykłym – wg upodobań), dodać zblendowane mango ( lub dżem z mango) shaker zakręcić i dobrze wstrząsnąć kilka razy. Całość przelać do wysokiej szklanki, dodać lód, wymieszać.
Top zalać mleczną pianką ze spienionego mleka ( lub przyozdobić bitą śmietaną), posypać wiórkami kokosowymi oraz kawałkami chrupiącego puffingowanego mango. Gotowe!

Puffingowane* – czyli suszone nowoczesną metodą puffingu – w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.

Puffins.co

Authors
Top