Młodość zamknięta w witaminach

31 sierpnia 2015 r.

Uroda na talerzu

Odpowiednio dobrane kosmetyki, drogie zabiegi, maseczki… a wszystko po to, żeby zachować jak najdłużej młody i atrakcyjny wygląd. Lśniące włosy, mocne i zdrowe paznokcie, aksamitna i gładka cera, jędrna skóra to marzenie każdej kobiety. Czy efekty, jakie chcemy osiągnąć, są uzależnione wyłącznie od odpowiedniej pielęgnacji ciała? Zdecydowanie nie. Ważne jest również to, jak się odżywiamy.

Wróg numer jeden urody

Większość kobiet dbając o urodę chce przede wszystkim zapobiec zbyt wczesnemu starzeniu. Z dietetycznego punktu widzenia za szybsze starzenie się zarówno skóry, jak i całego organizmu odpowiedzialność ponosi nieodpowiedni sposób odżywiania, czyli niedostarczanie niezbędnych składników odżywczych. Każdy człowiek codziennie potrzebuje około 60 różnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów – wyjaśnia dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

Młodość zamknięta w witaminach

Nie od dziś wiadomo, że witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto wiedzieć, że to właśnie im zawdzięczamy również młody wygląd. Witaminy H, C i A pozwolą nam dłużej cieszyć się młodością nie tylko ducha, ale i ciała. Witamina H wpływa na kondycję naszej skóry, leczy stany zapalne, zapobiega łysieniu i siwieniu. Gdzie jej szukać? Produkty bogate w tę witaminę to przede wszystkim: wątróbka, orzechy, migdały, owoce morza, kasze czy brązowy ryż.

Jakie właściwości ma z kolei witamina C i gdzie jej szukać? Przede wszystkim jest potrzebna do syntezy kolagenu, chroni również organizm przed działaniem wolnych rodników. W obecności produktów bogatych w witaminę C zwiększa się przyswajalność żelaza, które jest niezbędnym składnikiem wchodzącym w skład hemoglobiny oraz wpływa na ogólny wygląd włosów i paznokci – informuje dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Wchłanianie tego pierwiastka może być utrudnione, jeśli w naszej diecie jest zbyt wiele wapnia, fosforu, lub kwasu fitynowego, jak również gdy pijemy za dużo kawy i mocnej herbaty. Produkty bogate w witaminę C to oczywiście owoce i warzywa.

Dlaczego tak ważna jest również witamina A zwana również retinolem? Przede wszystkim dlatego, że normalizuje procesy tworzenia nowych komórek, a w postaci B-karotenu hamuje działanie wolnych rodników. Objawami, które mogą wskazywać na niedobór tej witaminy jest nadmierne rogowacenie skóry, suchość, łuszczenie się, oraz zażółcenie dłoni. Głównym źródłem retinolu są tłuste ryby, wątróbka, pełnotłuste mleko, masło, sery oraz żółtka jaj. Nasza dieta najczęściej obfituje w prowitaminę witaminy A, czyli tak zwany B-karotenu, który znajdziemy brokułach, dyni, marchewce, fasolce szparagowej, zielonym groszku oraz owocach morelach i brzoskwiniach. Należy jednak pamiętać, że aby organizm przetworzył ß-karoten w witaminę A niezbędny jest dodatek tłuszczu do potraw. Najlepiej, aby był to tłuszcz roślinny, który przy okazji dostarczy nam kolejnego przeciwutleniacza jakim jest witamina E (tokoferol) – informuje dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Witaminę tę znajdziemy przede wszystkim w olejach, kiełkach pszenicy, orzechach oraz w kaszach, warzywach liściastych, pietruszce, sałacie, szpinaku, żółtku jaja, maśle, mleku i jego przetworach. Ponieważ witamina A i E nie są odporne na działanie promieni słonecznych, najlepiej, gdy oleje roślinne będziemy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Moc ukryta w minerałach

Rozdwajające się końcówki włosów, łamiące paznokcie, a nawet problemy z uzębieniem, to objawy niedoboru magnezu w naszym organizmie. Stres, antybiotyki, leki antykoncepcyjne, dieta z przewagą tłuszczów i węglowodanów upośledza wchłanianie magnezu. Wszystko to przyczynia się do zmniejszenia wydolności naszego organizmu oraz do pogorszenia się stanu paznokci, włosów i problemów z uzębieniem – informuje dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Dlatego jedzmy orzechy, fasolę, groch, chleb razowy, kakao i oczywiście ryby.

Niezastąpione pierwiastki

Cynk to pierwiastek, który pobudza odporność, bierze udział w metabolizmie witaminy A i nasila jej działanie na skórę, włosy, opóźnia również procesy starzenia – informuje dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Jeśli jesteśmy mniej odporni, wypadają nam włosy i gorzej goją się rany, może być to oznaką braku tego pierwiastka. Jeśli wzbogacimy naszą dietę w otręby, zarodki i kiełki, kasze i ziarna oraz ryby morskie ( zwłaszcza śledzie) powinna ona uzupełnić braki tego pierwiastka. Warto pamiętać, że cynk i żelazo może się mniej wchłaniać przy diecie bogatej w wapń. Ważnym pierwiastkiem jest również selen, który wraz z witaminą E jest silnym oksydantem. Znajdziemy go w niektórych wodach mineralnych, rybach morskich, otrębach, kiełkach zbóż, mięsie, jajkach i nabiale.

Witaminy na talerzu

Produktami idealnymi na obiad dla każdej kobiety, będzie kasza jęczmienna z soczewicą i kasza gryczana z warzywami z serii Dania Babci Zosi. Szybkie i łatwe do przygotowania nie tylko dostarczą naszemu organizmowi witaminę A i H, ale również pozwolą na przyrządzenie smacznych potraw. Kasza jęczmienna z soczewicą będzie idealnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Z sosem i surówką będzie stanowiła pełnowartościowy posiłek. Z kolei kasza gryczana z warzywami wyśmienicie smakuje z gulaszem, zrazami czy wątróbką.

Dossier produktów:

Kasza jęczmienna z soczewicą z serii Dania Babci Zosi

Kasza jęczmienna z serii Dania Babci Zosi niezwykle delikatna w smaku, w połączeniu z soczewicą jest idealnym dodatkiem zarówno do dań mięsnych, jak również wegetariańskich. Z dodatkiem sosu i surówki stanowi pełnowartościowy posiłek. Gotowa w 20 minut.

Masa: 250 g
Cena: 5,69 zł.

Kasza gryczana z warzywami z serii Dania Babci Zosi

Kasza gryczana to tradycyjny dodatek do dań kuchni polskiej. To znakomita propozycja na obiad, smaczna i szybka do przygotowania zachwyci wszystkich domowników.

Masa: 250 g
Cena: 5,69 zł.

Kasza Jeczmienna z Soczewica-002-2015-09-07 _ 07_46_24-80

Kasza Gryczana z Warzywami-001-2015-09-07 _ 07_46_22-80

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość – placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt – Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Authors
Top