MIRELKI SERNIKOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

MIRELKI SERNIKOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI

Mirelki
250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
3 jajka
60 g cukru pudru
60 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
30 g mąki ziemniaczanej
10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 20 g cukru wanilinowego
150 g pomarańczy, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
1 szczypta soli

Krem czekoladowy
70 g cukru
125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
2 żółtka
2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
3 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau® lub 3 łyżki brandy

PRZYGOTOWANIE

Mirelki
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
2. Do naczynia miksującego włożyć ser ricotta, dodać jajka, cukier puder, masło, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, pomarańczę, skórkę z pomarańczy i sól, wymieszać 1 min/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować 30 s/obr. 10. Przełożyć do 8 foremek (Ø 7-10 cm), o wysokości ok. 2 cm. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
3. Piec 10 min (170°C). Następnie obniżyć temp. do 120°C, piec kolejne 40-50 min (120°C). Pozostawić w piekarniku na 30 min, następnie uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić na kolejne 15 min. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem czekoladowy
4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 20 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej masło, odstawić.
6. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać 4 min/50°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
7. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier puder, ubijać 4 min/obr. 4.
8. Dodać stopniowo odważone wcześniej masło, ubijać 2 min/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
9. Dodać stopniowo rozpuszczoną wcześniej czekoladę i kakao, ubijać 2 min/obr. 4.
10. Dodać likier, wymieszać 15 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
11. Mirelki sernikowe podawać udekorowane kremem czekoladowym jako deser

Authors
Top