Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce Ci się piec? Mamy na to sposób!

Warszawa, 21.03.2019 r.
Informacja prasowa

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce Ci się piec? Mamy na to sposób!

Określenie „coś słodkiego” to chyba jedno z najbardziej obszernych zagadnień kulinarnych. Z pewnością wielu z nas niejednokrotnie miało na nie ochotę. Co jednak w przypadku, kiedy do sklepu bądź cukierni jest nam nie po drodze, zaś sama myśl o włączeniu piekarnika przyprawia nas o dreszcze? Najlepiej zrobić to coś samemu! I to bez pieczenia!

Nie każdy musi być mistrzem cukiernictwa. Jednak niemal każdemu zdarza się kryzysowy moment, w którym czuje wręcz nieopanowaną ochotę na odrobinę endorfin wydzielonych po spożyciu cukru. Bywa też, że mamy mniej lub bardziej zapowiedzianą wizytę gości i starym zwyczajem, wypadałoby ich czymś podjąć. Jeśli nie po drodze nam z włączeniem piekarnika, to te przepisy są właśnie dla nas.

Sernik na zimno z orzechami pekan
Ciasto:
• 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno
• 150 g mąki tortowej
• 150 g zimnego masła
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
• 3 łyżki zimnej wody
• 1 jajo
Nadzienie:
• 250 g serka śmietankowego
• 150 g ubitej śmietany kremówki 30%
• 100 g cukru brązowego
• 2 łyżeczki żelatyny Delecta
• 1 opakowanie przyprawy do sernika Delecta
• 1 opakowanie orzechów pekan Bakalland
• 3 łyżki cukru
Sernik to ciasto, które uwielbiają wszyscy. Ten przepis swój delikatny smak zawdzięcza kremowemu serkowi i posmakowi orzechów pekan.
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Składniki szybko zagniatamy w zwarte ciasto i odstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 45 min, do momentu, aż będzie rumiane. Ser miksujemy z cukrem i przyprawą do sernika, a następnie dodajemy śmietanę. Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach wody, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia i łączymy z masą serową. Dodajemy posiekane orzechy pekan i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na upieczony i wystudzony, kruchy spód. Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy całe orzechy pekan, mieszamy i po chwili zdejmujemy z ognia. Po wystygnięciu rozdzielamy je i wykańczamy nimi ciasto.
Smacznego!

Sernik na zimno z musem truskawkowym
Masa:
• 500 g truskawek
• garść świeżej mięty
• 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
• 300 ml zimnego mleka
• 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej Delecta
• 1 opakowanie ciasteczek typu markizy
• 30 g stopionego masła
Ten wyjątkowy sernik, w którym galaretka została zastąpiona owocowym musem, to deser, obok którego nie sposób przejść obojętnie.
Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka typu markizy kruszymy na “piasek”, dodajemy do nich stopione masło i gotową masą wykładamy spód tortownicy.
Masę serową przyrządzamy miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylewamy na spód ciasteczkowy. Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki. Truskawki wraz z miętą miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, dodajemy do musu truskawkowego i ponownie blendujemy. Masę wylewamy na ser i odkładamy do schłodzenia na 2 godziny. Po wyjęciu z formy wykańczamy owocami i liśćmi mięty.
Smacznie, zdrowo i kolorowo. Czy może być coś lepszego? Jedno jest pewne: uśmiech murowany!

Ciasto galaretka owocowa
Ciasto:
• 1 opakowanie galaretki smak cytrynowy Delecta
• 1,5 l wody
• 50 g suszonych moreli Bakalland
• 80 g rodzynek Bakalland
• 100 g Słonecznego Trio Bakalland
• 50 g żurawiny Bakalland
• 1 laska cynamonu
• 5 goździków
• 15 g żelatyny Delecta
• 2 łyżki cukru
Aromatyczna, domowa galaretka z przyprawami jest bardzo prosta w przygotowaniu i pełna pysznych bakalii!
Owoce umieszczamy w rondlu wraz z cukrem, cynamonem, goździkami, zalewamy je 1,5 l wody i gotujemy około 30 minut. Gotowy kompot odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml kompotu i wlewamy z powrotem do garnka, następnie dodajemy galaretkę i mieszamy całość do rozpuszczenia. Przygotowujemy silikonową formę na babkę i smarujemy jej wnętrze oliwą. Do formy przelewamy płyn wraz z owocami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Ten nietypowy deser, sprawdzi się zarówno ze świeżymi owocami w sezonie, jak i z suszonymi zimą. Pycha!

Więcej przepisów na desery bez pieczenia można znaleźć na stronie: www.delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/bez-pieczenia/

Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w zeszłym roku obchodziła 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl
__________________________________________________________________________________

Authors
Top