Lody bakaliowe i Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami

Informacja prasowa
Warszawa, 02 lipca 2015

Bakaliowe lato
Latem chętnie sięgamy po lekkie posiłki, które dodadzą nam energii, a jednocześnie orzeźwią w gorące dni. Doskonałym rozwiązaniem mogą być przekąski oraz desery z wykorzystaniem owoców sezonowych i ulubionych bakalii, które stanowią pożywną i wartościową przekąskę dla każdego. Poznaj wakacyjne inspiracje z wykorzystaniem najlepszej jakości suszonych owoców Bakalland i znajdź swój ulubiony przepis na bakaliowe lato!

Lody bakaliowe
Składniki:
• 2 szklanki śmietanki kremówki
• 1 jajko
• 2 żółtka
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżka migdałów łuskanych Bakalland
• 1 łyżka orzechów włoskich Chandler Bakalland (delikatnie pokruszonych)
• 3 suszone morele Bakalland
• 1 łyżka posiekanych rodzynek bursztynowych Bakalland
• 1 łyżka skórki pomarańczowej Bakalland
• 1 mała łyżeczka kawy rozpuszczalnej
• 1 łyżeczka startej czekolady deserowej
• Ulubione bakalie Bakalland do ozdobienia gotowych porcji, np.: pistacje, migdał w płatkach bądź żurawina

Śmietankę ubijamy na sztywno – to bardzo ważne, żeby masa śmietanowa nie była lejąca, ale gęsta i bardzo dobrze ubita. Jajko z żółtkami ucieramy z cukrem i powoli łączymy z ubitą wcześniej śmietaną. Powstałą masę dzielimy na cztery, równe części. Wedle uznania łączymy z przygotowanymi bakaliami – jedną z orzechami i migdałami, drugą z morelami i rodzynkami, trzecią ze startą czekoladą i skórką pomarańczową, a czwartą z kawą rozpuszczoną w małej ilości wody. Tak przygotowane lody zamrażamy. Powinny postać w zamrażarce kilka godzin. Lody nakładamy do pucharków i ozdabiamy ulubionymi bakaliami.

Naleśniki z twarożkiem, orzechami i owocami

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
• 2 jajka
• 2 szklanki mleka
• 2 szklanki mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 2 łyżki cukru
Nadzienie:
• 250 g sera białego
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 10 dag jagód lub borówek amerykańskich
• Garść migdałów Bakalland
• Garść orzechów włoskich Chandler Bakalland
• Garść suszonych, pokrojonych moreli oraz całej żurawiny Bakalland
Składniki na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki. Ser biały łączymy z jogurtem i mieszamy na gładką konsystencję. Dodajemy jagody, suszone morele, żurawinę oraz posiekane orzechy i migdały. Na każdą porcję naleśników nakładamy nadzienie. Naleśniki zwijamy. Podawać możemy z ulubionym sosem albo cukrem pudrem. Dekorujemy bakaliami.

Marmolada czereśniowa z płatkami migdałowymi

Składniki:
• 2 kilogramy wydrylowanych czereśni
• 200 g cukru
• 50 ml wody
• 50 g płatków migdałowych Bakalland
• 1 laska cynamonu i goździki dla smaku

Cukier, goździki oraz laskę cynamonu zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, a masa zgęstnieje. Wydrylowane i oczyszczone owoce zalewamy syropem cukrowym i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aby owoce nie przywarły do dna garnka. Gotujemy do momentu, jak masa zgęstnieje, a owoce staną się szkliste. Na koniec dodajemy płatki migdałowe Bakalland. Gotową marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Dobra rada: przed zalaniem owoców syropem dobrze jest wyjąć goździki i cynamon, dzięki temu będziemy mieć większą kontrolę nad smakiem.

Authors
Top