Jedz smacznie i zdrowo

Dla Polaków głównym źródłem witaminy C w organizmie są ziemniaki. Nie dlatego, że są tak wartościowe, ale z powodu ilości w jakich je spożywamy. W naszej diecie ciągle dominuje mięso - najczęściej smażone. O warzywach i owocach zapominamy. A wystarczy trzymać się kilku zasad, by nasza ?kuchnia? zmieniła się nie do poznania ? i to na lepsze. 

Najważniejsze to jeść regularnie. Wtedy nasz organizm ma gwarancję otrzymania kolejnego posiłku. Jak twierdzi Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia Nestlé ?[?] Organizm odżywiany nieregularnie pracuje tak, jak laptop w trybie oszczędnym?. Optymalny sposób żywienia to 5 posiłków dziennie. 

Prawdą jest, że nie należy objadać się przed snem. Nieprawdą, że nie powinniśmy jeść po godzinie 18. ?Ważne, by ostatni posiłek zjeść nie później, niż 3 godziny przed pójściem spać? ? uważa Katarzyna Zadka. To sprawi, że nie obudzimy się w nocy z uczuciem głodu. 

Gotowanie nie musi być skomplikowane. ?Jedna z najlepszych polskich potraw to ugotowane ziemniaki i zsiadłe mleko?- uważa Dariusz Richter, ekspert kulinarny. Nie potrzebują żadnych przypraw i dodatków, a jedyna rzecz, jaką musimy wiedzieć, to jak wygląda prawidłowo ukwaszone mleko i jak ugotować ziemniaki. 

Na polskich stołach wciąż królują: kotlet schabowy, bigos i golonka. Przede wszystkim dużo mięsa i dużo tłuszczu. Przyrządzane bezmyślnie i przypadkowo. ?Gotowanie wymaga wysiłku intelektualnego? ? dodaje Dariusz Richter. Nie chodzi o studiowanie kolejnych książek kulinarnych, lecz o wprowadzenie odrobiny sensu do naszej ?kuchni?. 

Spożywane posiłki mają wpływ na nasze samopoczucie. Jedząc dużo, szybko i tłusto, nie liczmy na zastrzyk pozytywnej energii. Zgodnie z zasadą ?jesteś tym, co jesz? zróbmy coś dobrego dla swojego organizmu i odżywiajmy się mądrze.



dostarczył infoWire.pl
Źródło infoWire.pl. Dostarczył netPR.pl
Authors
Top