Gęsina na św. Marcina ? tradycja, o której warto pamiętać

Warszawa, 23 października 2014r.

Gęsina na św. Marcina ? tradycja, o której warto pamiętać

Dzień Świętego Marcina to czas, kiedy w całej Europie na stołach pojawia się tradycyjna, pieczona gęś. W Polsce 11 listopada to również narodowe Święto Niepodległości. Warto powrócić do tradycji i celebrować ten dzień również w wymiarze kulinarnym. Z tego względu w polskich sklepach pojawiły się produkty marki KarakuerLand, dostępnej i popularnej również u naszych zachodnich sąsiadów.

Gęsina jest wieloletnią specjalnością polskiej tradycji kulinarnej i przez wieki królowała na polskich stołach. Podawano ją zwłaszcza podczas najważniejszych świąt, takich jak Święto Niepodległości, Boże Narodzenie, Wielkanoc, ale także na chrzciny czy wesela. W okresie PRL o gęsiach całkowicie zapomniano. Mimo że od kilku lat sytuacja powoli się zmienia, gęś na polskich stołach pojawia się o wiele rzadziej, niż u naszych zachodnich sąsiadów. A szkoda, bo jest to mięso bogate w składniki odżywcze i niezwykle smaczne.

Smacznie i zdrowo
Mięso gęsi jest bogate różnego rodzaju składniki odżywcze, kwasy tłuszczowe, witaminy oraz minerały. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, liczne aminokwasy oraz pełnowartościowe białko. To tylko część z wartości odżywczych zawartych w mięsie. Smalec gęsi jest znany ze swoich właściwości leczniczych, stąd też od stuleci znajduje zastosowanie jako środek przeciwbólowy. Ponadto czołowi i znani kucharze polecają go do smażenia, pieczenia oraz gotowania.

Mięso gęsi znajduje w kuchni zastosowanie podobne jak inne mięsa drobiowe. Jest delikatne
i wyraziste w smaku, dlatego przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Świetnie nadaje się do pieczenia i faszerowania. Do popularnych potraw należy gęś faszerowana jabłkami czy pomarańczami. Można z niego przygotowywać wywary, spożywać porcje gotowane oraz robić gulasze. Dodatek porcji gotowanej piersi sprawdzi się w sałatkach warzywnych, makaronowych i ryżowych.

Polska gęś na Zachodzie
Produkcja gęsi stanowi jedną z silnych gałęzi polskiego rolnictwa. Na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci jej spożycie w naszym kraju znacznie spadło. Z tego powodu gęsi produkowane obecnie w Polsce są głównie towarem eksportowym. Gęsina wciąż w ponad 90% jest eksportowana do Niemiec i ten eksport w ostatnich dwóch latach ciągle się rozwija. – Cedrob jest jednym z największych w Polsce eksporterów gęsiny na rynek Europejski. Nasza gęsina jest sprzedawana pod marką KarakuerLand, czyli ziemia krakowska, i właśnie tę markę będzie można znaleźć w polskich sklepach przed Św. Marcina. ? wyjaśnia Dariusz Flisikowski, dyrektor ds. sprzedaży wędlin Cedrob S.A. ? Chcielibyśmy, aby na polskich stołach coraz częściej pojawiała się gęsina, nie tylko w czasie narodowego Święta Niepodległości ? dodaje.

Gęsina marki KarkaureLand jest dostępna w Sklepach Firmowych firmy Cedrob oraz w sklepach sieci MarcPol. W najbliższym czasie będzie również dostępna w sklepach sieci Biedronka.

Cena detaliczna w Sklepach Firmowych Cedrob:
– gęś świeża 12,98 zł/ kg,
– gęś mrożona 10,90 zł/ kg.

Pieczona_ges_KrakauerLand-002-2014-10-23 _ 12_21_48-80

Ges_KrakauerLand-001-2014-10-23 _ 12_21_48-80

Authors
Top