Czy rzeczywiście każdy wegetarianin skazany jest na dolegliwości?

23 lipca 2015 r.

Wege-anemicy? – niekoniecznie

Ze względów ideologicznych, ekologicznych, zdrowotnych ? powodów, dla których coraz chętniej przechodzimy na dietę wegetariańską jest wiele. Taka decyzja rodzi z pewnością pytania o ewentualne ryzyko związane ze zmianą sposobu odżywiania. Czy są czynniki, dla których powinniśmy z niej zrezygnować? Niekoniecznie ? odpowiednia dieta, rozsądek i wiedza pozwolą nam zostać wegetarianami bez żadnych konsekwencji.

Wegetariańskie pułapki?

Istnieje obiegowa opinia, że zmiana diety i rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego, może wiązać się z anemią. Niedokrwistość to spowodowana niedoborem żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12, B6 czy miedzi, zbyt mała ilość hemoglobiny (czyli białka znajdującego się w krwinkach czerwonych (erytrocytach), lub zbyt mała ilość krwinek czerwonych – wyjaśnia dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. W przypadku, gdy nie dostarczymy odpowiedniej ilości składników swojemu organizmowi, mogą wystąpić objawy anemii, miedzy innymi senność, osłabienie lub zła kondycja włosów i paznokci. Czy rzeczywiście każdy wegetarianin skazany jest na takie dolegliwości? Niekoniecznie.

Poszukujemy żelaza w produktach
Stosując dietę wegetariańską i rezygnując z mięsa, znacznie ograniczamy dostarczanie do naszego organizmu żelaza. Czy są zatem inne produkty, w których znajdziemy tę ważną dla zdrowia substancję? Osoby na diecie wegetariańskiej odnajdą je przede wszystkim w roślinach strączkowych i produktach zbożowych, takich jak kasza jaglana, płatki owsiane, kasza gryczana, warzywach ? między innymi szpinaku, burakach, owocach czy pestkach dyni. Żelazo zawarte w tych produktach jest żelazem niehemowym, czyli takim, które wykazuje mniejszą przyswajalność niż żelazo hemowe pochodzące z mięsa – wyjaśnia dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Aby żelazo było lepiej przyswajalne, warto łączyć produkty bogate w ten pierwiastek z tymi zawierającymi witaminę C. Kaszę gryczaną łączmy z warzywami, sałatkę z papryki z ogórkami i fasolą czy tortille pełnoziarnistą z fasolą i warzywami. Możemy również stosować produkty, które w sposób naturalny łączą w sobie żelazo i witaminę C, na przykład szpinak czy brokuły. Aby poprawić wchłanianie żelaza, zaleca się także stosowanie technik takich jak kiełkowanie zbóż, namaczanie strączków, unikanie mocnej herbaty, kawy czy czekolady będących źródłem fitynianów utrudniających przyswajanie jonów żelaza ? podpowiada dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Często jednak brakuje nam czasu na przygotowanie posiłków, które nie tylko będą smaczne, ale dostarczą naszemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Dlatego warto poszukać rozwiązań, które pozwolą nam zjeść coś zdrowego i smacznego. Produkty z serii Dania Babci Zosi idealnie wkomponują się w dietę każdego wegetarianina. Będą nie tylko łatwym i szybkim do przygotowania posiłkiem, ale przede wszystkim dostarczą do naszego organizmu niezbędne substancje, między innymi żelazo. Kasza gryczana z warzywami to idealna propozycja na drugie danie, natomiast ryż ze szpinakiem z dodatkiem jajka stworzy pełnowartościowy posiłek. Z kolei barszcz ukraiński z dodatkiem soczewicy w postaci chłodnika, będzie dobrym rozwiązaniem na upalne dni.

Szukamy cynku
Cynk to kolejna substancja, ważna dla organizmu, którą wegetarianie muszą odnaleźć w produktach pochodzenia niezwierzęcego. Cynk znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych, serach, orzechach, pestkach dyni czy drożdżach. Także w przypadku biodostępności cynku pewną przeszkodę stanowi kwas fitynowy, dlatego zaleca się namaczanie, kiełkowanie oraz ograniczenie substancji utrudniających wchłanianie cynku tj. herbaty, kawy, kakao ? informuje dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.

Niezbędna witamina B12
Źródłem witaminy B12 są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. Jej ilość w naszym organizmie nie musi być duża, natomiast osoby na diecie bezmięsnej mogą nie dostarczyć organizmowi wystarczającej jej ilości, co może spowodować problemy z koncentracją, osłabienie, utratę smaku lub biegunkę. Ponieważ diety wegetariańskie obfitują w kwas foliowy, który może maskować niedobory B12, aby sprawdzić czy nie jesteśmy narażeni na niedobór B12, warto oznaczyć w surowicy homocysteinę, kwas metylomalonowy, holotranskobalaminę II ? radzi dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Produkty w diecie wegetariańskiej bogate w analogi witaminy B12 to przede wszystkim glony oraz fermentowane produkty sojowe miedzy innymi miso, tempeh, kapusta kiszona czy kiełki. A co z dziećmi, w jaki sposób u nich zadbać o prawidłową ilość tej witaminy? U dzieci będących na diecie wegetariańskie niezbędna jest suplementacja witaminy B12, dawka jaka powinna być podawana w ciągu doby to 25-50 mcg ? informuje dietetyk Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

SYS Ryz ze Szpinakiem

sys_barszcz_ukrainski_pudelko-3

SyS_Kasza Gryczana z Warzywami
Dossier produktów:

Kasza gryczana w warzywami z serii Dania Babci Zosi

Kasza gryczana to tradycyjny dodatek do dań kuchni polskiej. Niezwykle smaczna, jest również jedną z najbardziej wartościowych kasz, ze względu na zawartość białka.

Masa netto: 250 g
Sugerowana cena: 5,69 zł

Ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi

Smaczny i zarazem zdrowy ryż ze szpinakiem z serii dania Babci Zosi, to propozycja zarówno dla najmłodszych, jak i tych starszych zwolenników szpinaku. Oparty na naturalnych składnikach, nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Gotowy w zaledwie 20 minut, idealnie sprawdzi się jako jarzyna do obiadu lub z jajkiem jako danie główne. Stanowi też świetna podstawę do przygotowywania innych dań.

Masa: 250 g
Cena: 5,69 zł.

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z serii Dania Babci Zosi to idealna propozycja zarówno na lato, jak również na zimę. Latem podawany jako chłodnik, skutecznie nas ochłodzi, z kolei zimą podawany na gorąco nie tylko rozgrzewa i syci. Gotowy w zaledwie 25 minut.

Masa: 75 g.
Cena: 4,99 zł.

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Authors
Top