W czym podać herbatę?

Informacja prasowa
Poznań, 11 września 2017 r.

Herbata obecnie przeżywa swój renesans. W wielu restauracjach nie jest już podawana w prostej filiżance, bez żadnych dodatków. Obecnie, ten najpopularniejszy na świecie napój, jest na nowo odkrywany przez estetów i miłośników niebanalnych propozycji kulinarnych. Eksperci marki Akbar przygotowali poradnik, który pomoże najzwyklejszą herbatę zamienić w małe dzieło sztuki.
Chcąc podać herbatę w niebanalny sposób, nie potrzeba drogiej zastawy czy trudno dostępnych dodatków. Wystarczy pomysł oraz chwila czasu na odpowiednią kompozycję. Poniżej znajdują się trzy pomysły na oryginalny sposób podania tego napoju.
Nowocześnie
W niektórych restauracjach czy modnych kawiarniach spotykamy się z podaniem herbaty w… słoiku. To niepozorne szklane naczynie stało się ostatnio hitem wśród food designerów, którzy odpowiedzialni są za piękny wygląd dań. Poniżej przepis na malinową herbatę w słoiku.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Limonka
• Maliny
• Kostki lodu
• Sok z malin
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez ok. 4 minuty. Limonkę dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Kiedy herbata ostygnie przelewamy ją do słoika, mniej więcej do połowy jego wysokości. Dodajemy ok. 2 łyżek soku z malin, zasypujemy kostkami lodu i dopełniamy chłodną wodą. Dodajemy plasterek limonki. Zdobimy świeżymi malinami.
Tradycyjnie
Nawet herbata podana w tradycyjnej zastawie będzie wyglądała nowocześnie, dzięki oryginalnym dodatkom. Białe filiżanki można ozdobić kolorowymi makaronikami lub małą gałązką białej porzeczki. Takie zestawienie będzie się pięknie prezentowało na letnim stole.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Gałązka białej porzeczki
• Łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Herbatę parzymy ok. 4 minuty. Odcedzamy liście, i przelewamy do filiżanek. Słodzimy miodem. Filiżanki dekorujemy gałązką białej porzeczki.
W dzbanku
Jeśli posiadamy w domu przezroczysty dzbanek odpowiedni do parzenia gorących napojów, to możemy zaskoczyć swoich gości niezwykłym pokazem parzenia herbaty z otwierającym się kwiatem. W sklepach z herbatami można za kilka złotych nabyć kwiat herbaty zwinięty w kulkę, który po zaparzeniu otwiera się ukazując piękne kolory i kompozycje (można znaleźć kulki z jednym kwiatem lub łączone np. lilia z jaśminem).
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Miód
• Kwiat herbaty do parzenia
Przygotowanie:
Z herbaty robimy intensywny napar (ok. 3 łyżek herbaty na 300 ml gorącej wody). Do dzbanka wkładamy kwiat herbaty i zalewamy go ok. 500 ml. gorącej wody (95/96°C). Dolewamy napar. Herbatę można osłodzić miodem.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

hastagi na stronie:

#w czym podac herbaa #w czym podawać herbatę

Authors
Top