Przekąski w sam raz na letni piknik

Informacja prasowa
Łódź, 31 maja 2017

Przekąski w sam raz na letni piknik

Latem, gdy pogoda na zewnątrz nas rozpieszcza, chętniej spędzamy czas poza domem, np. organizując piknik. Taka aktywność wymaga od nas odpowiedniego przygotowania, w szczególności naszykowania smacznych przekąsek. Warto zdecydować się na te w stylu orientalnym, ponieważ można je szybko przyrządzić, a ich smak jest smaczny i intensywny.

Wycieczki połączone z piknikiem to latem jedna z ulubionych form spędzania wolnego czasu wielu osób. Wystarczy zabrać ze sobą duży koc oraz koszyk na smakołyki, aby spędzić miłe popołudnie. Przygotowując prowiant warto postawić na proste i smaczne przekąski w stylu orientalnym.

Domowe nachosy z pastą z bakłażana
Składniki:
 ½ opakowania pasty z bakłażana marki Jasmeen
 100 g mąki kukurydzianej
 100 g mąki pszennej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
 150 g wody
 1 łyżeczka ostrej papryki
 1 łyżeczka słodkiej papryki
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 szczypta pieprzu
 1 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, kmin rzymski, ostrą oraz słodką paprykę, kurkumę, pieprz oraz sól. Następnie wodę wraz z olejem doprowadzamy do wrzenia i powstałym płynem zalewamy suche składniki w misce. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Powstałe ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 1 mm. Następnie wycinamy z niego trójkąciki, które wykładamy na blasze wyłożonej papierem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i pieczemy ciasto około 10 minut. Gotowe nachosy podajemy z pastą z bakłażana. To przekąska typu finger food, a więc idealna na piknik.

Surowe warzywa z hummusem
Składniki:
 ½ opakowania hummusu marki Jasmeen
 2 łyżki oliwy z oliwek
 2 marchewki
 1 seler naciowy
 1 zielony ogórek
 5 różyczek brokułu
 3 czerwone papryki
 1 żółta papryka
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, a następnie obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, ogórek, seler naciowy oraz żółtą paprykę. Pokrojone warzywa wkładamy do plastikowego pojemnika. Kolejno odcinamy górną część czerwonych papryk i za pomocą łyżki drylujemy ich zawartość. Do ich środka nakładamy hummus, dodajemy oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Papryki zamykamy kawałkami odciętej części i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.

Produkty marki Jasmeen do nabycia na stronie www.smacznego.pl

Smacznego!

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

hastagi na stronie:

#przekąski na letni piknik

Authors
Top